‘Duinheide’
Dit habitattype komt voor op zure, voedselarme en droge duingronden. De bodem is kalkarm door eeuwenlange kalkuitloging. In Vlaanderen zijn nog relicten te vinden in de binnenduinen van Westende en Bredene-De-Haan. De begroeiing bestaat voornamelijk door Struikhei en eventueel wat Brem in mozaïek met grazige vegetaties. In natte tot vochtige zones kan er successie plaatsvinden naar schraalgraslanden met Borstelgras en Drienervige zegge.
Flora
Struikhei(Calluna vulgaris), Genaald schapengras(Festuca ovina ssp. hirtula), Rood zwenkgras(Festuca rubra ssp. Commutata), Zandzegge(Carex arenaria), Drievenige zegge(Carex triervis), Tandjesgras(Danthonia decumbens), Brem(Cystisus scoparius), Schapenzuring(Rumex acetosella), Tormentil (Potentilla erecta)
Beheer
Instandhouding van de heidevegetatie is slechts mogelijk indien er voldoende factoren aanwezig zijn om successie naar ruigte, struweel of bos tegen te gaan. Dit kan door een zeer extensief graas- of maaibeheer toe te passen. Eventueel kan er geplagd worden om nutriëntenopslag in de toplaag te vermijden. Bij het plaggen wordt de bovenste bodemlaag (0 tot 5cm, mineraalrijk) verwijderd. De plagdiepte is zeer specifiek: bij te ondiep plaggen komt de humus- of veenlaag aan het oppervlak met vrijstelling van voedingstoffen tot gevolg, te diep plaggen zal de zaadvoorraad beschadigen.
Foto: www.ecopedia.be