Trierstraat 67, 1040 Brussel info@privaatbeheer.be +32 (0)2 217 27 40

APB-NB

Handboek voor beheerders

Praktijkboek Bosbeheer

Ingrepen hebben een grote impact op het bos. Daarom is vakkennis essentieel om aan bosbeheer te doen. Aan de hand van 17 hoofdstukken biedt het boek ‘Praktijkboek Bosbeheer’ een leidraad voor een brede doelgroep, gaande van boseigenaars en -beheerders, studenten, beleidsambtenaren tot geïnteresseerde leken.

Vanuit de praktijk werd de nood gevoeld om een nieuw praktijkboek over bosbeheer te schrijven. Het laatste Nederlandse exemplaar dateert namelijk van 1981. Het nieuwe praktijkboek is geïnspireerd op het boek ‘Bosecologie en Bosbeheer’ en benadert het beheer vanuit het economisch, ecologisch en sociaal standpunt. Verder is het gericht op de twee belangrijkste sturingsmaatregelen in bossen: verjonging en vellen.
De redactie heeft het boek samengesteld volgens de ontwikkelingscyclus van een bos en de maatregelen die hierin respectievelijk uitgevoerd worden. Op die manier kan de lezer op een logische manier het beheer van de bomen volgen en waar nodig gericht op zoek gaan naar informatie.

Jansen, P., Boosten, M., Cassaert, M.,  Cornelis, J., Thomassen E. & Winnock, M., 2018, Praktijkboek Bosbeheer. Wageningen, Stichting Probos/Inverde, Hoeilaart. ISBN: 978-90-74277-29-7. 560 pp.

Praktijkboek realisatie Europese natuurdoelen

Onderstaande twee links leiden u naar de handboeken voor beheerders deel 1 en 2. Deze handboeken zijn door het onderzoeksinstituut INBO opgesteld om als leidraad te dienen bij het realiseren van Europese natuurdoelen op het terrein. Het is een hulpmiddel voor grondgebruikers, -beheerders of -eigenaars die vrijwillig hun steentje willen bijdragen door natuurdoelen te realiseren. Deze bijdragen kunnen geleverd worden door een gericht beheer op de terreinen uit te voeren.

Deel 1 richt zich op het beheer van habitats. Dit zal in veel gevallen gaan om het versterken en optimaliseren van het reguliere beheer door extra maatregelen uit te voeren. In dit boek worden verschillende beheersvormen uitgelegd als ook de optimalisatie van natuurontwikkeling en -herstel.

Deel 2 gaat in op de manier waarop een bepaald beheer kan bijdragen aan het behoud van soorten. Het doel is om stabiele populaties te realiseren binnen een ruimtelijk geheel van verschillende habitats.

Van Uytvanck, J.; De Blust, G. (2012). Handboek voor beheerders: Europese natuurdoelstellingen op het terrein: Deel I. Habitats. Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO)/Lannoo: Brussel. ISBN 978-94-01-40096-1. 302 pp.

unknownHandboek voor Beheerders deel 1 Habitats

Van Uytvanck, J.; Goethals, V. (2014). Handboek voor beheerders: Europese natuurdoelstellingen op het terrein: Deel II. Soorten. Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO)/Lannoo: Brussel. ISBN 978-94-014-1677-1. 348 pp.

9789401416771Handboek voor Beheerders deel 2 Soorten

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.