‘Duinbossen’
Duinbossen komen voor in binnenduinen en duinvalleien met voldoende beschutting tegen zeewind. Zowel natuurlijke loofbossen op duin als semi-natuurlijke (ontstaan uit een aanplanting) worden tot dit type gerekend. Door de vroegere intensieve begrazing van deze gebieden zijn er in Vlaanderen maar weinig verder ontwikkelde duinbossen te vinden. Hierdoor is een goede karakterisering van de ondergroei nog moeilijk vast te leggen. Floristisch gezien vertonen de duinbossen een grote overeenkomst met de duindoornstruwelen. Duinbossen hebben een paddenstoelenflora die enkele specifieke soorten bevat (Populierleemhoed, Vals judasoor, Boomloze gordijnzwam,…). De kruid- en boomlaag kunnen zeer soortenrijk zijn.
Flora
Boom- en struiklaag: Zachte berk (Betula alba), Ruwe berk(Betula pendula), Ratelpopulier(Populus tremula), Schietwilg(Salix alba), Grauwe wilg(Salix cinerea), Es(Fraxinus excelsior), Gewone vlier(Sambucus nigra), Eenstijlige meidoorn(Crataegus monogyna), Hazelaar(Corylus avellana), Hondsroos(Rosa canina), Aalbes(Ribes rubrum), Zwarte bes(Ribes nigrum), Kruisbes(Ribes uva-crispa)
Kruidlaag: Winterporselein (Claytonia perfoliata), Veldhondstong(Cynoglossum officinale), Gewone vogelmelk(Ornithogalum umbrellatum), Maarts viooltje(Viola odorata), Tongvaren(Asplenium scolopendrium)
Fauna
De recent toegenomen bosontwikkeling in de Vlaamse duincomplexen leidde tot een sterke stijging van het aantal broedvogels. De faunistische samenstelling van de kustduinen is gellijkaardig aan deze van vele binnenlandse bossen (Boomklever,Zwarte specht, Bosuil, Bonte specht,…) Een bijzondere vogelsoort is de Wielewaal. Ook de landslakkenfauna van duinbossen bevat enkele zeldzame soorten zoals het Genaveld tonnetje en de Nauwe korfslak.
Beheer
Met een gepast beheer streeft men naar een goed ontwikkelde vegetatiestructuur met behoud en ontwikkeling van open plekken. De bodem is zeer gevoelig voor eutrofiëring en overbetreding. Recreatie en exploitatie zijn mogelijk mits een goede zonering. Exoten moeten verwijderd worden. Semi-natuurlijke bossen kunnen in stand gehouden worden door een hak- of middelhoutkapbeheer. Het onderhoud van de duinbossen kan gecombineerd worden met een duurzaam, multifunctioneel beheer.
Foto: www.ecopedia.be