Onder dit habitattype vallen soortenarme maar specifieke pioniersgemeenschappen op het hoogstrand en in de overgang naar Helmduinen. In de eerste fase van duinvorming wordt stuifzand tegengehouden door Biestarwegras. Hierdoor ontstaan embryonale duintjes die door wind of water gemakkelijk verplaatst of vernietigd kunnen worden. Wanneer het duinvormingsproces zich toch verderzet zullen Helm, Zeepostelijn en Zandhaver zorgen voor nog meer fixatie. In Vlaanderen komen embryonale duinen zwak ontwikkeld en tijdelijk voor in alle kustduinen. Ze bevinden zich op het hoogstrand boven de gemiddelde hoogwaterlijn, dat bij springtij eventueel kan overspoelen.
Flora
De sleutelsoorten zijn vooral te vinden in stroomgeulen of waaigaten. Op meer dynamische plaatsen is de vegetatie meestal afwezig.
Sleutelsoorten: Zeekool (Crambe maritima), Reukeloze kamille(Matricaria maritima), Gele hoornpapaver (Glaucium flavum), Gelobde melde(Atriplex laciniata), Zandhaver (Leymus arenarius), Loogkruid (Salsola kali), Biestarwegras (Elymus farctus), Zeepostelein (Honckenya peploides), Kustmelde (Atriplex glabriuscula), Zeeraket (Cakile maritima), Strandbiet(Beta vulgaris subsp. maritima)
Fauna
Dit habitattype is arm aan diersoorten, maar faunistisch van groot belang door enkele zeer specifieke soorten. Het vormt een potentiële broedplaats voor zeldzame vogels zoals de Bontbekplevier, de Strandplevier en de Dwergstern. Karakteristieke ongewervelde diersoorten zijn de Witte oproller, de Strandvlo, de Strandloopkever en enkele vliegsoorten.
Beheer
De grootste bedreigingen voor dit habitattype zijn stranderosie en overmatige betreding. Plaatsen die sterk geteisterd worden door erosie kunnen door zandaanvoer en ophoping opnieuw kansen bieden aan embryonale duinvorming. Daarnaast is een goede zonering van recreatie van groot belang om de verstoring van natuurlijke vormingsprocessen en broedplaatsen tegen te gaan.
Foto: Bas Arens, www.natuurkennis.nl