Wat te doen bij overhangende takken?
Binnen het Burgerlijk Wetboek wordt het volgende gesteld:
Art. 3.134. Overhangende takken en wortels
Indien een eigenaar van beplantingen waarvan de takken of wortels doorschieten over de perceelsgrens, nalaat de doorschietende takken of wortels te verwijderen binnen 60 dagen na een ingebrekestelling per aangetekende zending van de nabuur, kan deze laatste eigenmachtig, op kosten van de eigenaar van de beplantingen, deze takken of wortels wegsnijden en zich toe-eigenen. Als de nabuur het doorschietende zelf wegsnijdt, draagt hij zelf het risico voor de schade die hij aan de beplantingen toebrengt. Hij kan eveneens eisen dat de eigenaar dit wegsnijdt, tenzij de rechter van oordeel is dat zulks rechtsmisbruik uitmaakt. De rechter houdt bij dat oordeel rekening met alle omstandigheden van het geval, met inbegrip van het algemeen belang. Het recht om de verwijdering te eisen, kan niet uitdoven door verjaring.
Vruchten die op natuurlijke wijze van de bomen op een aanpalend onroerend goed vallen, behoren toe aan degene die het genot van dit laatste onroerend goed heeft.
Bovenstaand artikel – uit het Burgerlijk Wetboek – trad in werking op 1 september 2021.
Concreet, wat zijn uw verplichtingen
Uw buurman kan aan jou – de eigenaar van het perceel met de bomen – vragen, middels ingebrekestelling per aangetekende zending, om de overhangende takken te verwijderen binnen de 60 dagen. Als je dit niet doet, kan je buurman dit zelf doen, of laten doen, op jouw kosten. Je buurman kan ook eisen dat je deze zelf wegsnijdt. Indien je niet akkoord bent dat je dit zelf moet doen, dan kan je dit aanvechten bij de rechter. De rechter zal dan oordelen of dit al dan niet rechtsmisbruik is.
Wat zijn de doelstellingen van de Vlaamse regering omtrent extra bos?
Het bosuitbreidingsplan van de Vlaamse regering heeft als doel om 4.000 ha extra bos aan te planten tegen 2024, en 10.000 ha extra bos tegen 2030. Voor de realisatie van deze ambitieuze doelstellingen werd de bosalliantie opgericht, een samenwerkingsverband waar zowel de Bosgroepen als Landelijk Vlaanderen partners in zijn.
Voor de realisatie van deze 4.000 ha extra bos wordt onderstaande verdeelsleutel gehanteerd:
- De Vlaamse overheid: 1.250 ha
- De natuurverenigingen: 750 ha
- De Bosgroepen en Regionale Landschappen: 750 ha
- De private eigenaars (incl. bedrijven): 500 ha
- De lokale besturen: 750 ha
Het aantal ha geplant bos (zowel nieuw bos als compensatiebos) kan in real time worden gevolgd op bosteller.be.
Lees hier het ‘Voorstel instrumenten ter realisatie van bosuitbreiding in Vlaanderen’ waarin private natuur- en bosbeheerders hun al vaak uitgedrukte voorstellen herhalen voor een systematische aanpak van onduidelijkheden, knelpunten en voor de oplossingen ervan.
Hoe meld ik een nieuw bos op bosteller.be?
Indien u onlangs een nieuw bos plantte van minstens 10 op 10 meter kan u dit melden op bosteller.be
Houd voor het invullen van dit formulier de volgende gegevens en documenten zeker bij de hand:
- De naam van het bos
- Het soort bos (naaldbos, loofbos of gemengd loof- en naaldbos)
- De manier hoe je nieuw bos ontstond (aangeplant, spontaan gegroeide bomen of een combinatie van beiden)
- De locatie waar het nieuwe bos werd geplant (kan via het kiezen van percelen of via het zelf tekenen van de beboste oppervlakte)
- Persoonlijke gegevens & gegevens van de deelnemers
- Een kort verslag over de aanplanting, dat op bosteller.be gepubliceerd kan worden
- Minstens 1 foto van de aanplanting
- Ik wil een nieuw bos aanplanten, hoe begin ik haar aan?
Heeft u een stuk grond waar u een bos van wil maken maar weet u niet waar te beginnen? Vraagt u zich onder anderen af welke bomen er best geplant worden, of u de grond zelf moet bewerken en wat het verdere onderhoud van uw bos inhoudt?
Dan is het inplannen van een bosbabbel misschien wel iets voor u!
Boek hier een vrijblijvend bosbabbel (ongeveer 30 minuten), en krijg antwoord op al uw vragen.
Hoeveel subsidies kan ik bekomen voor extra bos?
Indien de te bebossen grond reeds in uw eigendom is kan u hier gebruik maken van de subsidiesimulator om te berekenen hoeveel subsidies u via de ‘subsidie bebossing’ kan bekomen.
Voor een overzicht van al de mogelijke subsidies, klik hier.
Waar vind ik de voortgang van de gerealiseerde doelstellingen Natura 2000?
Om de voortgang van de doelstellingen voor Natura 2000 op te volgen, houdt het Agentschap voor Natuur en Bos bij voor welke habitattypes en soorten reeds een natuurbeheerplan is opgemaakt. De evolutie is nu ook publiek beschikbaar via de zogenaamde voortgangsdocumenten Natura 2000. Hierin vind je de specifieke instandhoudingsdoelstellingen (S-IHD), de prioritaire inspanningen, de oppervlaktebalans, de acties die nodig zijn op de prioritaire inspanningen uit te voeren en de richtkaart met informatie over de uitvoering van de doelstellingen. De kaarten worden jaarlijks geüpdatet.
Mag je hakselhout in het bos achterlaten?
Het aanbrengen van hakselhout over een oppervlakte op de bosbodem (of soms zelfs in de bodem gefreesd) is een schending van art. 96 v.h. Bosdecreet.
“Art. 96.
Behoudens machtiging van het Agentschap of in de gevallen en onder de voorwaarden voorzien in een goedgekeurd beheersplan, zijn ingrijpende wijzigingen en beschadigingen van de bodem, de strooisel-, kruid-, of boomlaag verboden.”
In een tuin wordt schors of verhakseld hout gebruikt om ‘onkruid’ te weren. Als je dit in een bos doet, verstoor je op significante wijze de bodem en kruidlaag van het bos hetgeen niet kan. Hakselhout op of in de bodem zorgt ook voor een verstoring van het proces van natuurlijke vertering waardoor teveel voedingstoffen ineens op of in de bodem terecht komen. De planten die gedijen op voedselrijke bodems (bramen en netels) krijgen hier enkel voordeel bij. Daardoor kan dit niet toegelaten worden.
Als er wordt gesnoeid/gedund in bos, doe dan bij voorkeur het kroonhout in takkenwallen of -hopen, deze geven het wild extra kansen en de vertering gaat zijn natuurlijk gang. Deze zijn trouwens ook goed voor insecten en zwammen.
Het spaart trouwens een mooie kost uit als de aannemer zijn hakselaar niet hoeft te gebruiken; al zal de aannemer dat misschien minder leuk vinden…
Waar wel naartoe met verhakseld hout? Ja kan ze gebruiken als groenbedekker in akkers. Het inwerken van houtsnippers in (hellende) landbouwpercelen helpt het organische stofgehalte van de bodem te verhogen en zo ook op langere termijn de bodemstructuur te verbeteren, wat de bodem weerbaarder maakt tegen erosie.
Hetzelfde verhaal geldt trouwens voor het frezen van bosbodem. Zo weinig mogelijk en enkel en alleen wanneer toegestaan in een machtiging.
Heb je nog meer vragen over bos?
Bekijk dan hier zeker hier de antwoorden op de ‘bosvragen’ die werden opgesteld door De Bosgroepen.