

Onderzoeksprojecten over teledetectie (remote sensing) floreren over de hele wereld. Hierbij combineren ze innovatieve methoden en hulpmiddelen om de evolutie van het bosbestand vast te stellen en op te volgen. Het Interreg-project Forêt Pro Bos organiseerde een digitaal wetenschappelijk seminarie over dit onderwerp.
De belangrijkste informatie om te onthouden over het seminarie is dat er vandaag de dag twee belangrijke informatiebronnen zijn die worden gebruikt in onderzoek naar teledetectie van bossen.
Sentinel-2-gegevens (gratis verstrekt door het Europees Ruimteagentschap) hebben een resolutie van 10 m, een activeringsfrequentie van 5 dagen en bestrijken 13 spectrale banden.
LiDAR-gegevens (gratis verstrekt door het Waals Gewest of zelf te verwerven) kunnen relatief duur zijn, afhankelijk van de kwaliteit van de gevraagde gegevens. Ze bieden gedetailleerde informatie van de driedimensionale structuur van het bos tot op het niveau van de boom (“boom”-schaal). Behandelingen moeten echter maximaal worden ontwikkeld om een correct resultaat te verkrijgen. Dit vergt veel onderzoekstijd, maar de uiteindelijke cartografische producten zijn van hoge kwaliteit. Tegenwoordig is het mogelijk om kleine houtachtige elementen in en buiten het bos af te bakenen, bepaalde soorten of ziekten te identificeren, enz.
Er zijn echter andere gegevens, zoals luchtfoto’s waarvan de fotogrammetrische verwerking de transformatie van een reeks vlakke afbeeldingen in een driedimensionaal reliëf mogelijk maakt.
Maar ondanks al deze nieuwe technologieën en IT-ontwikkeling is het vandaag nog steeds noodzakelijk om door veldcampagnes verkregen referentie-informatie te verzamelen, zonder welke de modellen niet betrouwbaar en stabiel zouden kunnen zijn. Onderzoek is essentieel om correct samengestelde algoritmen en tools te ontwikkelen.
Ten slotte kunnen we stellen dat onderzoek naar teledetectie van het bos geleidelijk beweegt van een ontwikkelingsbenadering in een laboratorium tot een concrete toepassing. In de nabije toekomst zal deze vooruitgang de boswachters en de private eigenaren enorm helpen de vele, vaak grote, uitdagingen aan te gaan.
Herbekijk hier de (Franstalige) presentaties.


Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling