Trierstraat 67, 1040 Brussel info@privaatbeheer.be +32 (0)2 217 27 40

APB-NB

Watervleermuis

Foto: © Gilles San Martin

 

Watervleermuis (Myotis daubentonii)

 

Classificatie: zoogdieren, vleermuizen, gladneuzen

Statuut: niet bedreigd, habitatrichtlijn bijlage IV

Lengte: 4,5-5,5 cm,

Spanwijdte vleugels: 23-27,5 cm

Gewicht: 6-15 g

Uiterlijk: rugzijde grijsachtig tot bruinrood, buikzijde grijswit tot zilvergrijs. Oren en snuit roze-bruin. Grote geborstelde achterpoten. Lange staart van 3,1- 4,5 cm

Verspreidingsgebied: heel Europa tot zuiden van Scandinavië, oostwaarts tot Kazachstan.

Leefgebied: halfopen tot gesloten waterrijp en bosrijk landschap met oude bossen en bomen.

Voeding: schietmotten, haften en vliegen. Eet en drinkt vliegend. 

Leefwijze: ’s nachts actief vanaf een half uur na zonsondergang, jaagt boven beschutte wateren. ‘Standvleermuis’ tot middellange-afstandstrekker tussen 10 en 175 km tussen zomer- en winterverblijven.

Zomerverblijfplaats: (kraam)groepen in spleten en gaten in oude bomen, soms ook zolders en bunkers.

Winterverblijfplaats: voornamelijk ondergrondse objecten zoals grotten, bunkers, forten en ijskelders.

Winterslaap: stabiele slaper, van september/oktober tot maart/april, soms worden de dieren voor een korte periode wakker.

Voortplanting: september tot maart, meestal in winterverblijfplaats.

Draagtijd: afhankelijk van het weer, normaal eind juni, 1 jong per worp, blind tot 3-4 dagen.

Vliegvlug: na 3 weken.

Volwassen leeftijd: mannetjes na 15 maanden, vrouwtjes na 2 jaar.

Levensverwachting: tot 40 jaar!

Beheer: zorgen voor beschutte stilstaande wateren in de buurt van oude open bossen en bomen met holtes.