Trierstraat 67, 1040 Brussel info@privaatbeheer.be +32 (0)2 217 27 40

APB-NB

Hazelmuis

Foto: Zoë Helene Kindermann

 

Hazelmuis (Muscardinus avellanarius)

 

Classificatie: Zoogdieren, Knaagdieren, Slaapmuizen

Statuut: ernstig bedreigd, habitatrichtlijn bijlage IV

Lengte: 8 cm (zonder staart)

Gewicht: 15-30 gram, aan het begin van de winterslaap tot wel 43 gram

Uiterlijk: oranjebruine bovenzijde, geelwitte onderzijde. Donzige vacht en dikke, behaarde staart, soms met een wit puntje, die ongeveer even lang is als de lichaamslengte

Verspreidingsgebied: Centraal- en Zuidoost-Europa, van Zuidwest-Frankrijk tot Zuid-Zweden

Leefgebied: structuurrijke, gemengde bossen en struweelrijke bosranden

Voeding: vruchten, zaden, hazelnotel, ook wel knoppen, schors en kleine insecten

Leefwijze: nachtdier, het nest is een compacte geweven bal van ongeveer 10 cm, meestal op 5 meter hoogte of lager in dicht struikgewas. Houdt een winterslaap tussen oktober en april

Voortplanting: tussen mei en september, werpen tussen eind juni en begin augustus. Ook wel 2 worpen per jaar. Draagtijd 22-24 dagen, 2 tot 7 jongen per worp. Zoogtijd duurt 6-8 weken

Volwassen leeftijd: na 10 weken

Levensverwachting: in het wild max 4 jaar. Veel dieren sterven door honger tijdens de winterslaap

Beheer: zorg voor kleinschalig bosrandbeheer met voldoende vegetatiestructuur en voedselbomen en met een micoklimaat van bij voorkeur zonnig en beschutte plaatsen. Houtkanten en hagen beheren in een cyclisch kap- en snoeibeheer