Trierstraat 67, 1040 Brussel info@privaatbeheer.be +32 (0)2 217 27 40

APB-NB

Europese Natura 2000-prijs:

Inschrijving geopend voor het indienen van de beste initiatieven op het gebied van natuurbehoud

Op de Europese Natura 2000-dag op 21 mei 2019, lanceerde de Europese Commissie de vijfde editie van de Europese Natura 2000-prijs. De prijs is een erkenning voor toonaangevende prestaties op het gebied van natuurbehoud die verband houden met Natura 2000, het EU-netwerk van beschermde gebieden.

Karmenu Vella, EU-commissaris voor Milieu, maritieme zaken en visserij zegt hierover: “Zoals duidelijk werd uit het IPBES- rapport, zet het verlies aan biodiversiteit in een ongeëvenaard tempo door en wordt het vermogen van de natuur om het leven op aarde te ondersteunen, ondermijnd. Beschermde natuurgebieden als het Europese Natura 2000-netwerk spelen een essentiële rol bij het toeroepen van een halt aan het verlies van biodiversiteit in de EU. Het is een feit: door middel van gerichte inspanningen op het gebied van natuurbehoud en het uitvoeren van de EU-natuurrichtlijnen kunnen soorten en habitats zich herstellen. Ik roep iedereen die trots is op zijn of haar Natura 2000-prestatie op om mee te doen. Het beschermen van de planeet is een gezamenlijke inspanning, maar dat neemt niet weg dat we onze waardering willen uitspreken voor jullie uitmuntende individuele prestaties.” 

Over de Natura 2000-prijs 2020 

Iedere organisatie of persoon die betrokken is bij Natura 2000 kan meedingen naar de prijs. Denk bijvoorbeeld aan publieke instellingen en lokale autoriteiten, ondernemingen, ngo’s, landeigenaren, onderwijsinstellingen en particulieren. Inschrijven kan tot en met 30 september. De prijsuitreiking zal plaatsvinden omstreeks 21 mei 2020, de Natura 2000-dag van volgend jaar. De prijs wordt toegekend in zes categorieën:

  • Behoud;
  • Sociaaleconomische voordelen;
  • Communicatie;
  • Het in overeenstemming brengen van belangen/percepties; Grensoverschrijdende samenwerking en netwerken;
  • en de “EU Citizens’ Award” (de prijs van de Europese burger). De Citizens’ Award werd ingesteld in 2015 en stelt het publiek in de gelegenheid om op hun favoriete project te stemmen. Tussen 2015 en 2018 werden al meer dan 100 000 stemmen uitgebracht.

Eerdere edities 

Voor de vier eerdere edities van de Natura 2000-prijs schreven 419 deelnemers zich in. Er werden 94 finalisten aangewezen en er waren uiteindelijk 23 trotse winnaars. 

Volgens een eerdere winnaar – de Griekse ngo Callisto die in 2018 de prijs won in de categorie “Het in overeenstemming brengen van belangen/percepties” – zorgde de prijs voor aanzienlijk meer aandacht van lokale en nationale media, waardoor ook de belangstelling van publiek en besluitvormers toenam. Dit bood meer mogelijkheden voor fondsenwerving en droeg in positieve zin bij aan het realiseren van de natuurdoelen van de organisatie. 

Een vertegenwoordiger van Callisto verwoordt het aldus: “Door bekendheid te geven aan het feit dat we de prijs hadden gewonnen, konden we ook extra aandacht vestigen op de impact en het herhalingspotentieel van onze acties en activiteiten, die bijdragen aan het vreedzaam naast elkaar bestaan van mens en natuur in Natura 2000-gebieden.” 

Neem voor meer informatie over de Europese Natura 2000-prijs contact op met: n2000awards@adelphi.de 

Relevante links: 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.